søndag den 9. december 2012

Tok sjansen - Julebord med jobben til Aalborg

I rederiet hvor jeg jobber, avholdes det årlig to julebord, av den enkle forklaring at de fleste sjøfolka jobber i 2 uker, og deretter holder 2 uker fri. For at alle skal få anledning til å delta, må det derfor holdes to julebord, med to ukers intervall. Det gjøres vanligvis rundt månedsskiftet november/desember.

I år gikk turen til Hotel Hvide Hus i Aalborg. Dette er et 15 eller 16 etasjers hotell, plassert i utkanten av byen, med gå-avstand til det meste i sentrum. Bak hotellet ligger en flott park, og bak parken igjen ligger togstasjonen, hvor jeg ankom med ekspressbuss fra Frederikshavn ved 1430-tida.

Julebord er ikke min greie. Mange med ADHD har vanskeligheter med denne settingen, som oftest består av mye mennesker, mye lyd, nye steder, ofte en del mengder alkohol, med andre ord nesten alt som ligger utenfor den daglige rutinen, som er mest forutsigbar og trygg.

Men, i år ville jeg gi det et forsøk, og jeg hadde lyst til å treffe kollegaer i annet tøy enn gult, som de fleste går i til daglig på jobb. Det er også interessant å møte mennesker i andre omgivelser, og under andre forutsetninger. Som f.eks. at man skulle på tur og hygge seg sammen, og gjerne uten å prate jobb. Vi har en gjeng på rundt 30 stk., hvor den ene halvdelen hadde reist allerede fredag ettermiddag, så de fikk en hel dag i Aalborg. Den andre halvparten reiste tidlig lørdag morgen med Superspeed fra Larvik, og fikk kun ettermiddagen og kvelden i Danmark. Bussen tilbake til Hirtshals og ferja, gikk søndag morgen kl 1030.

Da jeg ankom møtte jeg to kollegaer fra Moss, jeg har snakket i telefonen med mange ganger, men aldri truffet ansikt til ansikt. Vi gikk fra hotellet ned til Jensens Bøfhus for litt lunch, og der møtte vi en del av de andre reisedeltakerne. Etter litt seightseeing og småhandling, gikk turen tilbake til hotellet. Jeg hadde fått enerom i 5. etasje, noe jeg satte stor pris på. Her var det til og med 2 bad!
Jeg valgte det med badekar, og lå en halvtime og nøt stillheten og varmen.

Illustrajonsbilde av utsikten fra restauranten, funnet hos Google
Kl 1815 skulle vi møtes, og kl 19 var det julebordsmiddag.
Det ble en trivelig kveld. Middagen foregikk på hotellets andre etasje, med flott utsikt og høyt til taket. Vi spiste ved to langbord, og ved de andre langbordene satt det mennesker fra andre firmaer og foreninger. Utvalget av mat var fint. Alle de danske julerettene som and, fleskestek (ribbe), grønlangkål, medister, forskjellige sild, rødspette, salater, osv. Maten ble servert på to store buffèer, og det ble lite kø.

Etterhvert ble det ene bordet gjort om til dessertbord, som besto av en meget god riskrem med tilhørende varm kirsebærsaus. I tillegg mange forskjellige oster, kaker og julekaker danskene bruker til julebord. Alle fikk spist seg vel så mette.

Til maten ble det servert vin, øl, mineralvann og vann etter fritt valg.
Etter desserten hadde vi fått utlevert to drikkebonger hver, som kunne brukes i baren.
Forbruk ut over dette, betalte man selv. Under middagen spilte et band fin musikk, som økte i både takt og styrke når dessertbordet var tatt vekk ved 22-tiden.

Fra da av, ble det vanskeligere å snakke med folk. Dvs. man måtte smårope, noe som er ganske slitsomt over lengre tid. Folk gikk imidlertid litt til og fra, noen var ute å røkte, besøkte toalettet, eller bare fikk litt luft for seg selv. Og nettopp det var fint på dette hotellet: Man kunne alltid bevege seg rundt fordi det var god plass, og alltid en stille krok man kunne hvile hodet i. Eller ta en kjapp telefonsamtale :-)

Tror ikke det var noen hos oss som var på dansegulvet (selv om en maskinist forsøkte iherdig å få noen av de unge billettørdamene med seg). Rundt kl 2330 kasta jeg inn håndkleet, og gikk til rommet mitt. Utrolig deilig med fullstendig ro rundt meg!

Det ble åtte timers søvn, og deretter en 4 km joggetur gjennom Kildeparken og Aalborg midtby. Kl 9 møtte jeg opp til frokostbufféten på 15. etasje, og her var det mye godt å velge mellom. Flott å spise frokost til en slik utsikt, hvor man virkelig kan se laaangt utover det Jyske landskapet.

Kl 1030 hentet bussen oss, og kjørte til ferjeterminalen i Hirtshals. Etter en båttur på underkant av 4 timer, litt buss igjen, var vi tilbake i Horten rundt kl 1730. Og det ble tidlig kveld i campingvogna ;-)

Mitt råd til andre med ADHD som er skeptiske til julebord, og andre lignende settinger for øvrig må være dette: Finn ut mest mulig på forhånd, som hvor man skal være, hvem skal man evt. bo sammen med, hva skal spises, hvem kommer osv, så man er best mulig forberedt. Også er det smart å ha noen "fluktveier", som et hotellrom man kan trekke seg tilbake til, evt. et tomt møterom, en fin tursti i nærheten, en kamerat man kan ringe, el.lign.