fredag den 8. marts 2013

Meget interessant og utfordrende ADHD-kurs om konflikthåndtering

De siste månedene har fruen og jeg deltatt i et kursforløp for foreldre til barn med ADHD, mellom 12 og 14 år. Det har vært spennende!

Første kursdagen startet med grundig presentasjon av de ca 20 parrene som deltok.
Poenget var å få frem hvilke behov man hadde for hjelp.
Deretter møttes vi en lørdag og søndag på hotel Skagen Strand mellom Skagen og Aalbæk. Dagene var fullpakket med forelesninger, dog i dialogform, god mat, spasertur og omvisning på golfklubb, og ikke minst overnatting på leilighetshotellet hvor hvert par var innlosjert i hver sin bolig.

Siste gang vi samles var i Fr.havn, hvor vi oppsummerte forløpet, og ikke minst hjemmeleksen vi hadde fått på Skagen Strand. Den besto av å arrangere familiemøter med faste mellomrom. Her skal alle familiemedlemmene som bor under samme tak delta, alle kan si hva de har på hjertet uten å bli avbrutt, man serverer f.eks. kakao og boller for å gjøre rammen hyggelig, og det skal være god tid.

Det overraskende og interessante var at nesten alle hadde positive tilbakemeldinger på dette!

Det hadde også vi. Det var nesten overveldende å få respons fra både 10 og 12-åringen som syns det var kjempefint å snakke sammen på denne måten. Alle var likestilt og sa hva de ønsket, selv om det selvfølgelig var oss voksne som tok beslutningene.

Noe av det barna tok opp på første møtet var:
- De ønsket mere lommepenger
- De ønsket mere spilletid daglig
- De syns far brukte for mye tid på data (!)

Vi snakket deretter om de forskjellige punktene. Vi voksne sa hva vi tenkte om det, og vi fant noen gode kompromisser alle ville akseptere.

Neste gang vi hadde familiemøte, snakket vi om hvordan endringene hadde vært, og om vi skulle fortsette eller endre på noe.

Dette er noe som anbefales alle familier, med eller uten diagnoser. Det ble en veldig hyggelig stund, og det kom frem ting barna hadde på hjertet som man kanskje ikke like lett fanger opp i en hektisk hverdag.

Som bonus ble vi også kjent med et par på samme alder som oss selv, fra Strandby. De har ett av tre barn med ADHD, og ganske lik familiesituasjon som oss selv. De har vi truffet og besøkt også etter kurset, og det er en herlig familie som det er lett å ha fellesskap med.