fredag den 10. december 2010

ADHD er mere enn DAMP

Tidligere ble diagnonsen ADHD i enkelhet kalt DAMP, men "dampen" er kun en liten del av ADHD, som forklares på en god måte i bildet over. Man kan si at DAMP er den første D i aDhd, som forkortes "deficit" og betyr "forstyrrelse", altså oppmerksomhetsforstyrrelse.

Etterhvert har forskere heldigvis funnet ut mere hvordan tingene henger sammen, og at oppmerksomhets forstyrrelse kun er ett av flere trekk som er typiske for mennesker som har diagnosen.

For noen år siden florerte det en email på nettet, hvor historien gikk om en person som skulle være effektiv i hjemmet, men hele tiden ble forstyrret og opptatt av nye gjøremål. Det hele endte med at når dagen var omme, var ting huset fortsatt like rotete, og besto av like mange ugjorte gjøremål. Mange, inkludert meg selv, lo godt av emailen, fordi vi kjente oss igjen. Da jeg fikk diagnonsen forsto jeg plutselig sammenhengen, hvor mange av oss kan være låst i lignende mønster, uten å ville det selv.

Samtidig viser det at alle mennesker har utfordringer på ett eller flere områder, og gjør at vi ikke er så veldig ulike allikevel... :-)

Bildet er fra psykologibasen.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar