onsdag den 24. november 2010

Smartphones skal hjelpe autister og mennesker med ADHD

Mange som har ADHD trenger hjelp til å strukturere sin hverdag. Faktisk er det sånn for mange at jo mer faste rammene er, jo bedre fungerer man. Og det liker vi!

Artikkelen under er hentet fra dr.dk, og inneholder gode nyheter.
Imidlertid må ikke elektronikken erstatte det menneskelige, men her er det mulighet for en vinn-vinn situasjon, hvor brukerne lærer å bli mer selvstendig, samtidig som det offentlige kan spare penger til personale som hovedsaklig jobber med å hjelpe folk å huske.

Autister skal hjælpes af smartphones

Børn med ADHD eller autisme har brug for klare rammer og struktur i hverdagen. Det kræver normalt rigtig mange personaletimer at klare det, men nu skal moderne telefoner hjælpe med at guide børnene gennem hverdagen.

Kan hjælpe med at huske
Ved hjælp af påmindelser og audiovisuel kommunikation skal de såkaldte smartphones give børnene påmindelser om det, de skal huske, men telefonerne kan også forklare sociale forhold.

- Telefonen kan f.eks. indstilles til at vise et billede af en pille og afspille en lyd, når det er tid til at tage medicinen, forklarer psykolog Mikala Liemann, der leder projektet.
- Men den kan også bruges til ved hjælp af en PowerPoint-præsentation at forklare mere komplekse sociale relationer, som f.eks. hvordan man skal forholde sig, når man møder nye mennesker, siger Mikala Liemann.

Nyt forskningsprojekt
I første omgang er det eleverne på to skoler i Ballerup og Solrød, der skal have telefonerne. Projektet er støttet af Socialministeriet, og socialminister Benedikte Kjær har store forhåbninger til projektet:

- Smartphones til børn og unge med ADHD eller autisme, der kan give dem mere selvstændighed, er et godt eksempel på, hvordan velfærdsteknologi kan være til gavn og glæde for den enkelte. Samtidig vil det kunne frigive tid til andre opgaver for medarbejderne. Vi skal have endnu mere af den slags velfærdsteknologi til at virke på det sociale område,” siger socialminister Benedikte Kiær.

Jeg er klar over at bildet over er en Prada-telefon, og nok ikke den som vil bli mest brukt til dette prosjektet ;-)

onsdag den 17. november 2010

Gode råd til et bedre liv med ADHD

Anders Rønnau (bildet) er bl.a. adhd-couch, og driver nettsiden AltOmADHD. Her finnes masse tips til å få hverdagen til å fungere. Anders holder også kurs og forelesninger om ADHD rundt om i landet.

Nettsiden anbefales absolutt et besøk! Her er et utdrag:


Alt Om ADHD er udfaldet af hundredevis af timers arbejde med at finde tonsvis af information på nettet om ADHD.

Den oprindelige ambition med at lave sitet Alt Om ADHD er, at jeg med sitet bidrager til en bredere forståelse af diagnosen ADHD og de problemstillinger der er rundt om ADHD, – og så vil jeg gerne inspirere mennesker med diagnosen ADHD til at udvikle sig til at få bedre liv.
Sitet er fyldt med personligt indhold og målet er, at du som læser faktisk kan lære noget og få noget med dig derfra.

Over 5900 skønne mennesker er fans af Alt Om ADHD på Facebook. Det kan du også blive oppe i højre hjørne eller ved at klikke på den lille Facebook kasse ude i højre side.
Masser af folk abonnerer på indlæggene fra Alt Om ADHD, som de får direkte i deres indbakke. Det foregår også ved at se op til højre og klikke på “abonner gratis via mail”.
Dertil kommer den trofaste og loyale skare, der abonnerer på det månedlige nyhedsbrev altomadhd. Det kan du tilmelde dig ved at klikke ovenfor hvor der står Nyhedsbrev.

Jeg elsker at skrive indlæggene på Alt Om ADHD, og oplever at det er en fed måde at bidrage og kommunikere med dig som læser. Du må enormt gerne kommentere på indlæggene, så jeg bedre kan fornemme, hvad du synes om indlæggene.

Les mer og hent gratis tips og råd på www.altomadhd.dk

torsdag den 11. november 2010

Systemer holder meg på sporet

For mange er dette et helt alminnelig bilde av bacon i en stekepanne. Og hadde jeg gått forbi noen som hadde laget dette, ville jeg heller ikke tenkt nevneverdig over hva som foregikk. Men når jeg selv steker bacon, skjer det ikke vilkårlig i panna.

Jeg har systemer for mange ting jeg gjør. Det kan kanskje høres omfattende og kjedelig ut, men tvertimot hjelper det meg å holde fokus, og gjør meg mer effektiv. Det igjen gjør at jeg kan gjøre flere ting, og nå mer på kortere tid. Som f.eks. en middagslur før jeg henter barn på skolen.

Det å ha systemer gjør at jeg lettere kan holde fokus, og blir ikke så lett avsporet når det kommer uventede ting eller oppgaver som avbryter meg. Jo mer system jeg har, jo mer overskudd og energi får jeg, som (forhåpentligvis) kommer menneskene rundt meg til gode.

For eksempel: Hvis jeg står tidlig opp, får litt alenetid hjemme før de andre våkner, har jeg mer overskudd til å takle dumme situasjoner som oppstår i morgenrushet med barn i heimen. Jeg ser klarere, og blir mer tålmodig. Bonusen er at alle får en litt bedre morgen. Som lett kan gjøre hele dagen litt bedre. Med andre ord: En god sirkel er startet.

På jobben fungerer også systemer utmerket, og er nødvendig for at ruteproduksjonen skal lykkes. Hvis jeg ikke gjør min del, må styrmannen gjøre en ekstra del, eller droppe noe, som matrosene kanskje må gjøre. Hvis ingen gjør det, får vi med mindre last, får lavere trafikktall, høyere gjenståendeprosent, mer utilfredse kunder, osv.

Da barna var små, leste vi en bok om barneoppdragelse, og der stod det "Rutine skaper forventning". Det tror jeg er riktig. I tillegg skaper det overskudd, gir lyst til å fortsette, finne bedre løsninger, og gir klarhet.

Noen som skjønte hva jeg mente?
Og baconet i panna mi er lagt ned i en bestemt rekkefølge, snudd i en bestemt rekkefølge og blir tatt opp i bestemt rekkefølge. Det gjør at det akkurat blir plass til en pakke bacon i panna, og skulle det ringe mens jeg holder på, kan jeg alltid finne tilbake til der jeg ble avbrutt. Fordi jeg følger systemet.

torsdag den 4. november 2010

Gruppesamlinger for voksne med ADHD

ADHD-foreningen nord, har tatt initiativ til samlinger for voksne mennesker med ADHD (over 18 år). Dette er kjempebra, og foreløpig er det grupper i Aalborg, Hobro og Thisted (altså i Danmark). Her kommer man sammen et par timer, drikker litt kaffe eller te, og spiser medbragt kake, alt mens man kan lufte frustrasjoner, høre andres erfaringer, og få gode råd og tips til å håndtere hverdagen med ADHD. Som for mange er en kamp mot f.eks. myndigheter, arbeidsgivere eller det offentlige.Og ikke minst det å finne ut av hvem man egentlig er, til tross for dette usynlige handicappet.

Jeg har enda ikke deltatt, fordi nærmeste samling er i Aalborg vest, veldig usentralt for en som for tiden ikke har egen bil ;-)

Mer info om adresser og tilmeldinger finnes på ADHDs hjemmeside her