onsdag den 24. november 2010

Smartphones skal hjelpe autister og mennesker med ADHD

Mange som har ADHD trenger hjelp til å strukturere sin hverdag. Faktisk er det sånn for mange at jo mer faste rammene er, jo bedre fungerer man. Og det liker vi!

Artikkelen under er hentet fra dr.dk, og inneholder gode nyheter.
Imidlertid må ikke elektronikken erstatte det menneskelige, men her er det mulighet for en vinn-vinn situasjon, hvor brukerne lærer å bli mer selvstendig, samtidig som det offentlige kan spare penger til personale som hovedsaklig jobber med å hjelpe folk å huske.

Autister skal hjælpes af smartphones

Børn med ADHD eller autisme har brug for klare rammer og struktur i hverdagen. Det kræver normalt rigtig mange personaletimer at klare det, men nu skal moderne telefoner hjælpe med at guide børnene gennem hverdagen.

Kan hjælpe med at huske
Ved hjælp af påmindelser og audiovisuel kommunikation skal de såkaldte smartphones give børnene påmindelser om det, de skal huske, men telefonerne kan også forklare sociale forhold.

- Telefonen kan f.eks. indstilles til at vise et billede af en pille og afspille en lyd, når det er tid til at tage medicinen, forklarer psykolog Mikala Liemann, der leder projektet.
- Men den kan også bruges til ved hjælp af en PowerPoint-præsentation at forklare mere komplekse sociale relationer, som f.eks. hvordan man skal forholde sig, når man møder nye mennesker, siger Mikala Liemann.

Nyt forskningsprojekt
I første omgang er det eleverne på to skoler i Ballerup og Solrød, der skal have telefonerne. Projektet er støttet af Socialministeriet, og socialminister Benedikte Kjær har store forhåbninger til projektet:

- Smartphones til børn og unge med ADHD eller autisme, der kan give dem mere selvstændighed, er et godt eksempel på, hvordan velfærdsteknologi kan være til gavn og glæde for den enkelte. Samtidig vil det kunne frigive tid til andre opgaver for medarbejderne. Vi skal have endnu mere af den slags velfærdsteknologi til at virke på det sociale område,” siger socialminister Benedikte Kiær.

Jeg er klar over at bildet over er en Prada-telefon, og nok ikke den som vil bli mest brukt til dette prosjektet ;-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar